Martijn Kagenaar
positionering & profilering

UM: hoe blijf je uniek én relevant?

Hoe positioneer je een prachtplek? 

De Universiteit Maastricht is een prachtplek om te studeren, werken en door te leren. Zeker buitenlandse studenten weten de UM goed te vinden: in de stad hoor je meer Engels, Spaans, Italiaans of Frans dan Nederlands of Mestreechs. Het kleinschalige, persoonlijke onderwijs in deze prettige, historische stad spreekt hen enorm aan: het aantal studenten groeide in de laatste tien jaar van 15.000 naar 22.000.

Maar voor Nederlandse studenten, professionals en potentiële medewerkers leek de UM een beter bewaard geheim. En juist in die drie segmenten wilde de UM zijn positie versterken. Daarom werd mij gevraagd om met communicatie-experts van faculteiten en diensten te werken aan een sterkere merkpositionering. Na een serie intensieve workshops en gesprekken met andere universiteiten vulden we samen het merkpaspoort in. Daarmee zou de UM zich als merk beter kunnen positioneren op die drie belangrijke deel-'markten'.

Uniek DNA 'afstoffen'

We concludeerden dat het ooit door de UM ontwikkelde Probleemgestuurd Onderwijs uniek is en blijft voor 'Maastricht'. De oude advertenties hierboven spreken boekdelen: je zou die in principe nog steeds kunnen inzetten. Maar dat unieke DNA heeft een flinke opfrisbeurt nodig om de associaties met de UM bij alle doelgroepen te versterken. Daarom formuleerden we een nieuwe visie, missie en ambitie voor het UM-merk.

Visie: wij geloven dat de wereld hechte leeromgevingen nodig heeft die steeds weer tot (ook fundamenteel) nieuwe kennis leiden. 

De wereld heeft voortdurend honger naar nieuwe kennis. We willen begrijpen waar we vandaan komen, én weten waar we heen moeten. We zijn nieuwsgierig naar ons eigen lichaam en de wereld om ons heen. En die wordt steeds complexer. Daarom is de omgeving waarin je leert essentieel: het meeste ontdek je samen, dicht bij elkaar.

Missie: daarom inspireren en ontwikkelen wij elke onderzoekende geest, met het venster op de wereld en oog voor dichtbij. 

De gezondheid, technologie en samenleving van morgen zijn ontzaglijk grote thema’s en tegelijk ook heel klein. Wie geen oog heeft voor het kleine, verliest het grote uit het oog en andersom. Daarom vragen wij van onze studenten en onderzoekers altijd beide perspectieven: dat van de hele wereld en dat van onze stad of regio.

Ambitie: we dagen onszelf en onze omgeving uit gezonde en baanbrekende ideeën te ontwikkelen die de wereld verder helpen.

De wereld verbeteren, dat wil iedereen wel. Maar de lat hoog leggen heeft pas zin als je je eigen drempels kent. We dagen iedereen uit om het beste uit zichzelf te halen en de wereld te verbeteren. Maar niet tegen beter weten in. We zijn geen dagdromers. Omdat je samen oneindig veel verder komt dan alleen, werken wij nauw met onze omgeving samen.

'In persoon' een geboren ontdekker

Als universiteit is de UM in de wieg gelegd als ontdekker met merkwaarden zoals: onafhankelijk, authentiek, nieuwsgierig, grensverleggend, toegewijd en jong van geest. Maar UM is geen roekeloze solist, gaat niet blind het oerwoud in. UM is altijd goed voorbereid en loopt niet voorop als lefgozer, maar wel vol durf en met voorbedachten rade. Stimuleert mensen om hetzelfde te doen. UM verkent onbekende wegen liefst samen met anderen, weet waar het over gaat en wil het verschil maken. Want die ontdekking, die zal er komen!

‘Small in scale, big in ambition’

UM leert studenten problemen op te lossen in een omgeving die hen persoonlijk kent. En dat die grote ambitie geen grootspraak is, blijkt uit de hall-of-fame van UM. Daarin staan vier Brightlands-campussen, naast de ET Pathfinder, ’s werelds eerste kweekburger en een fusie met Maastricht UMC+. 

UM werd in bijna 50 jaar beroemd door te pionieren met Problem Based Learning (inmiddels wereldwijd gekopieerd) en fundamenteel onderzoek in enkele wereldwijd vooraanstaande instituten. UM breekt internationaal een lans voor het anders Erkennen & Waarderen van talent. Het zou dus jammer zijn als deze bijzondere uni zich blijft hullen in verscheidenheid en bescheidenheid.

Nieuwe campagne

Nadat het College van Bestuur akkoord gaf op die merkstrategie begeleidde ik de UM bij de keuze voor een creatief bureau en een communicatieconcept. In de door bureau Vandejong ontwikkelde campagne legt UM uit waarom het zo'n prachtplek is om te studeren, werken en door te leren: "Echte antwoorden vinden we samen". Die krachtige boodschap wordt uitgeserveerd in een fris nieuw design.

Echte merken maak je samen :-)

Ik ben trots om aan de wieg te staan van deze fraaie baby. En een dikke chapeau aan het team dat hier hard aan heeft gewerkt. Ik vergeet minstens 20 mensen, maar zonder Kirsten Engbersen, Roel van Herpt, Mariette Wennekers en Cyril van Sterkenburg was dit nooit gelukt.

Kirsten Engbersen (programmamanager) over het proces: "Het is een plezier om met Martijn samen te werken. Vanaf het begin creëert hij een positieve en open sfeer waarin iedereen zich gehoord en betrokken voelt. Martijn is deskundig, doortastend en ziet veel kansen. Altijd goed voorbereid en op een gestructureerde wijze geeft hij richting aan het proces. Hij stelt de juiste vragen, legt zaken op een toegankelijke manier uit en daagt je uit om verder te denken. Martijn levert waardevolle inzichten, zonder de ervaring en expertise van de groep uit het oog te verliezen. De inspirerende en productieve groepssessies hebben bijgedragen aan een resultaat dat zowel strategisch als praktisch goed doordacht is."

P.S.

Als je dit een boeiend stukje vindt, zijn sommige andere 'proeverijtjes' misschien ook wel wat voor jou. Je vindt ze allemaal hier.