Martijn Kagenaar
positionering & profilering

Woorden op de m2

Een woord ≠ een woord

Een raak woord echoot vaak lang na. Maar welk woord is raak? Hetzelfde woord kan voor jou iets heel anders betekenen dan voor mij. Misschien associeer jij ‘betrokkenheid’ met iets moois (empathie) en vrees ik iets lelijks (bemoeizucht). Het is niet makkelijk om een woord te kiezen dat 100% eenduidig is.

Daarin spelen veel factoren mee. Zoals wie jij bent. Stel, je leest ‘MVV speelt gelijk bij Ajax’. Voor een Maastrichtenaar voelt dat als een overwinning (‘we pakken een punt’), voor een godenzoon is het een blamage (‘we verliezen twee punten’). En vaak zijn de woorden zelf vaag. ‘We pakken integraal door in de hele keten.’ Weet jij dan wat ze gaan doen? We zien dagelijks dit soort puzzels. Vaak zonder daar erg in te hebben. Ik lette deze week eens iets beter dan gemiddeld op de woorden om me heen. De puzzels die ik tegenkwam, deel ik graag met je.

Heb je dat linkerbusje al eens gezien? Die tweede letter is de Griekse ‘phi’. Door die f-klank kun je die naam bijna niet uitspreken. Dfnik? Gelukkig staat op het busje een webadres: dynniq.com. Daar lees je dat Dynniq een hi-tech bedrijf is: “Dynniq staat voor dynamisch, intelligent en innovatief.” Toch staat er geen Dynniq, maar Dphinniq. Waarom die puzzel? Nog zo’n puzzel staat op het rechterbusje: ‘Ziut – doelgericht duurzaam’. Maar wat doet Ziut? De naam geeft geen clues. En waarin zijn ze doelgericht duurzaam? Kun je ook ‘doelloos duurzaam’ zijn? Op ziut.nl lees je dat Ziut marktleider is in straatverlichting. Is Ziut misschien fonetisch voor [zie ‘t]? Bij bedenker Teldesign wordt de bedrijfsnaam Ziut jammer genoeg niet toegelicht.

Gelukkig zijn er ook duidelijke busjes. Zoals dat van TVS: Terras Verwarmings Specialisten. Al is TVS een stukje minder duidelijk zodra de Terras Verwarmings Specialisten volgens het busje aan de overkant ook in zonnepanelen blijken te doen.

Omdat je je naam niet altijd voor het uitkiezen hebt, is het handig om die te duiden. Klassiek is ‘dé huppeldepup’, zoals John dé Schilder. Een heel stuk vindingrijker is het ‘dakvakmanschap’ van Tectum. Wees voorzichtig met containerbegrippen. Van Iperen is specialist voor mensen met passie. Specialist waarin, passie waarvoor? Ik denk iets met bloemen. In die sector gaat jaarlijks acht miljard om, daar zijn dus heel veel specialismen in.

De Nijmeegse Motorwinkel windt er gelukkig geen doekjes om: die doet álles voor zijn klanten. Ze helpen zelfs Arnhemmers! Een zeer overtuigende belofte. Vooral in Nijmegen. ‘Schoonheid van binnenuit’ vind ik dan weer wat ongeloofwaardig op de gevel van een keten in verleidelijke make-up en fijne geuren.

Gladder wordt het ijs als er wordt gespeeld met taal. Van ‘taartkunde’ word ik erg vrolijk. Daarmee verheft Jan Linders het bakkersambacht tot iets hogers. ‘Posifiets’ is een slim anagram van ‘positiefs’. En fietsen is super positief: gezond, CO2-neutraal en als het droog is, voel je je vrij. Maar geeft ‘posifiets’ jou een gevoel van beloning als je je fiets netjes neerzet?

De grootste puzzel zag ik bij deze oprit: zijn er twee Antwerpens of leiden alle snelwegen naar ’t Stad?

Dit weekje smaakt naar meer. Ik ga een verzameling woordenraadsels aanleggen. Welke – bedoeld en onbedoeld – ben jij wel eens tegengekomen? Ik vind het leuk als je die met me deelt. Je mag ze me mailen (hallo@martijnkagenaar.nl) en dan plaats ik hier binnenkort een update.