Martijn Kagenaar
positionering & profilering

'Ik hoop dat deze stap blijvend is'

Tys van Elk

LIOF – directeur

 

Vanaf 12 maart j.l. bevond Tys van Elk zich met ontwikkelingsmaatschappij LIOF in het oog van de orkaan. Opeens werden er massaal reddingsboeien uitgegooid. Niet alleen het Rijk sprong in de bres voor ondernemers, ook de regio buffelde mee. En intussen bracht LIOF al zijn kennis- en inspiratie events online. Hoe reflecteert hij op dit jaar en drie typische 2020-tegenstellingen?

Geen brandweercommandant

Ik zat die dag met 20 collega’s op kantoor, keek naar de persconferentie en heb direct iedereen naar huis gestuurd. Het voelde zó groot, zó ongewis.... Die onduidelijkheid maakte dat ik me opeens een echte crisisheld waande. Crisismanager of brandweerman spelen geeft wel een goed gevoel omdat je direct impact hebt. Maar je moet de knop ook zo snel mogelijk omzetten en verder kijken. Ik voelde aan alles dat dit wel even ging duren. Daarom hebben we als managementteam de volgende dag al gezorgd dat iedereen thuis echt goed kon werken. Fysiek: kom – nog één keer – naar kantoor voor een goede stoel en een groot beeldscherm. En sociaal: we begonnen meteen met een dagelijkse nieuwsbrief om de communicatielijnen open te zetten. Hoe maakt iedereen het, wat gebeurt er, wie doet wat?

Bijzondere vibe: vrijheid in gevangenschap

Het voelde alsof de hele wereld ging veranderen. Mijn moeder moest voor revalidatie naar een zorghotel maar werd wegens coronagevaar ontslagen. Dus werd ik mantelzorger. Spuiten zetten, steunkousen aantrekken. Om LIOF heen veranderde er natuurlijk nog veel meer. De eerste maanden voelde het voor mij eigenlijk best positief. Iedereen deed een reality check en wilde iets betekenen voor de ander. Het bruiste van de initiatieven. Je zat snel met elkaar op dezelfde golflengte. Met de andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen maakten we ons in Den Haag sterk voor een overbruggingsregeling voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers. En die kwam er!

Hoe blijvend zijn de veranderingen?

We konden plotseling heel veel: mét digitaal werken en zónder korte vliegvakanties. Het leek alsof we een echte stap maakten op zaken die niet veranderlijk leken. Inmiddels lijkt het soms dat we de crisis geaccepteerd hebben en wat terugvallen in oud gedrag. Het vaccin lost alles op..., was die mooie vibe dan maar een kleine glitch? Ikzelf zie 2020 als een wake up call voor de hele wereld. Dat gevoel van nabijheid en urgentie moeten we vasthouden.

Andere balans

We moeten ankers uitgooien. Bijvoorbeeld met een andere balans tussen financieel en maatschappelijk rendement. Juist LIOF kan een goede ontwikkeling ondersteunen door met ondernemers oplossingen te vinden op de maatschappelijke uitdagingen. Niet als softe ‘tree hugger’ trouwens. Voor mij is dit een blijvende ‘stapverandering’! Met LIOF zijn we perfect gepositioneerd om de transitie aan te jagen. Ik krijg daar veel energie van en wil LIOF en heel ondernemend Limburg daarbij betrekken.

Nederig, dus extra verantwoordelijk

Wat ons dit jaar is overkomen, maakt mij nederig. Ik zie dat de wereld minder maakbaar is dan ik dacht. Maar wat ik kán bijdragen, wil ik daarom nóg beter doen. Geen kansen meer voorbij laten gaan. Proberen is al een goed begin. Iedereen bij LIOF begint dat op zijn manier in te vullen. Jammer dat dat nu digitaal moet, dat is wel een handicap. Het omgooien van een organisatie doe je het liefst als je dicht bij elkaar zit. Maar we doen het toch. Want onze verantwoordelijkheid om snel te handelen wordt alleen maar groter.

Geen dagdromers

Natuurlijk is er het economische belang dat we dienen, maar het een sluit het ander niet uit, het kan elkaar zelfs versterken. We nemen ondernemers mee en laten de kansen zien vanuit de transities. We helpen ze in hun eigen tempo naar nieuwe verdienmodellen. Die overtuiging voelen we steeds meer met zijn allen. LIOF voelt zich aanjager voor de transities in energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering. Er is nog zoveel te halen! Als LIOF-directeur ben ik een veel grotere roeptoeter dan hier thuis. Dat is de rol die ik de komende jaren wil pakken. Dat kan en wil ik niet alleen, dat doen we samen met partners en ondernemers want de beweging is veel groter dan ik of LIOF alleen aan kan!

Foto: Hugo Thomassen

Tegenstelling 1
Feiten – fictie

‘Vroeger’ zeiden we dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, vanuit de veronderstelling dat we toch wel voor 80% dezelfde waarheid zagen. Maar Trump bewijst het tegendeel, hij ís geen clown zoals we dachten. Zijn fans horen hun waarheid! Daarom is de tegenstelling feiten-fictie onze grootste bedreiging. Waar baseer je straks beslissingen nog op? Is de waarheid objectief of geldt de stem van de machtigste?

Tegenstelling 2
Digitaal – fysiek

Ik dacht dat dat een tegenstelling was, maar die is weggevallen. Dat vind ik het mooie van deze crisis. We hebben geleerd dat beide kunnen en beide nodig zijn.

Tegenstelling 3
Nieuw – normaal

We hebben schokken gekregen die zaken versnellen. Kijk hoe wij nu praten, jij in Maastricht en ik in Roermond. Een jaar geleden dachten we dat dat aan tafel moest met een glas wijn erbij. De overheid heeft een hele nieuwe rol gepakt, met effect. Dat is positief. Maar blijft dat nieuwe normaal het nieuwe normaal? Of gaan we terug naar oud gedrag? Ik denk dat elke schok uiteindelijk tot een ander nieuw normaal leidt. We zijn door Covid wel degelijk een stap verder in het bewustzijn hoe kwetsbaar we zijn en we passen ons daar op aan. Maar er komen meer schokken, Brexit staat voor de deur. Ook die brengt ons weer een stap verder. Dat is mijn hoop!

Wil je alle interviews lezen?

Download het boekje hier.