Martijn Kagenaar
positionering & profilering

'Veel geleerd van drukste zomer ooit'

Xavier Cortenraedt

Chapeau – brand manager

 

Xavier Cortenraedt stuurde me via LinkedIn een berichtje dat mijn nieuwsgierigheid wekte: “[…] Bij ons een jaar met ups and downs: Top Q1, Slecht Q2, Top Q3 en nu vrij aardig Q4. Zoals het er nu uit ziet, sluiten we het jaar goed af en beter dan vorig jaar. Maar het vergt veel flexibiliteit, inspanningen, innovaties en omdenken in nieuwe kansen. Maar dat maakt het ook weer leuk! Tot snel en veel succes! Xavier”

‘Beter dan vorig jaar’… Dat hoor je dit jaar niet vaak. En zeker niet van media waarvoor 'glossy events' een belangrijke levensader zijn. Dat vraagt om uitleg. Xavier geeft die graag. Hoe ervaart hij 2020 en hoe kijkt hij aan tegen een paar typische 2020-tegenstellingen?

Alle hens aan dek

Donderdag 12 maart zat ik op kantoor. Het was de tweede TEFAF-week. Dat zijn onze hoogtijdagen. TEFAF ging die dag niet meer open. Dus dat was alle hens aan dek: bezoekers van onze stand afbellen en de standbouwer eerder laten afbreken. Allemaal heel praktisch. We waren nog helemaal niet bezig met de impact daarna. Ik dacht: dit worden een paar hobbelige weken en dan kijken we wel weer verder.

Geldkranen dicht

Vrijwel direct draaiden de grote mode- en juwelenmerken de geldkraan dicht. Hun budgetten en afstand tot ons zijn groter, maar al snel volgde ook de regionale MKB’er. Wij gingen daar soepel mee om. Je kunt wel op de kleine lettertjes wijzen maar de volgende keer ben je ze kwijt. Van de hotelschool heb ik overgehouden dat ik de ander op de eerste plaats zet. Ik wil straks ook nog met die persoon aan tafel kunnen zitten.

Toen bleek het langer te duren

We moesten onze april-editie cancelen… voor het eerst in 23 jaar kwam Chapeau niet uit. We zagen dat sales op korte termijn niet ging werken. Bovendien vielen in het voorjaar onze geplande hoofdthema’s Koningsdag en terrassen weg. Maar we kunnen wél hoogwaardige content maken waarmee we mensen een podium kunnen bieden. Geen magazine, maar mooie artikelen en video’s op onze site. We begonnen met een serie over restauranthouders. En later volgden er nog een paar specials.

Lagere versnelling

Normaal draaien wij altijd in de 5e of 6e versnelling: twee maanden sprinten naar de volgende editie en zodra die bij de drukker lag – hup! – de volgende. Nu draaiden we in april en mei in de 3e en 4e versnelling. Maar het bracht ons wel iets nieuws. We maakten andere content waarmee we andere doelgroepen bereikten.

Nieuwe klanten, nieuwe producten

Mensen die het van netwerkbijeenkomsten moeten hebben, zoals bankiers en accountants, gingen nu meer dan normaal bij ons adverteren. Dus het juni-nummer liep vrij snel vol, ook met de focus op locaal toerisme. Maar leuker was: we breidden onze dienstverlening uit en richten ons wat meer op de productie van kwalitatieve content. Niet meer alleen voor onze eigen kanalen maar ook op maat van een klant.

Drukste zomer ooit

De luchthaven bestond 75 jaar en wilde een krant. L1 bood zendtijd aan en de VVV wilde rustige plekjes promoten. En zo gebeurde het dat we naast het magazine 24 tv-items voor L1, 50 videoblogs voor LWV en een krant van 32 pagina’s maakten. We waren opeens veel declarabeler. We sluiten dit jaar dus goed af, zeker dankzij dat drukke derde kwartaal.

En nu?

Die tendens zet zich door. Zelfs communicatiebureaus komen nu naar ons. Dat versterkt elkaar: enerzijds maken we content, anderzijds kunnen wij die goed distribueren. Een video voor een modezaak heeft bij ons meer bereik dan hun Instagram met 200 volgers. Wat wij nu dan zijn? Een contentbureau? Nee, we zijn ook nog steeds uitgever. Plus een platform. We groeiden van ‘het exclusieve magazine voor het goede leven in Belgisch en Nederlands Limburg’ naar ‘exclusief platform’. En nu bedienen we ook platforms voor anderen. Hoe je dat dan noemt? Dat is een leuke vraag voor onder de kerstboom.

Meer stabiliteit

Die extra focus op contentproducties maakt ons stabieler. We hebben er al een paar in de planning dus dat is een mooi fundament voor 2021. Voorheen maakten we zes keer per jaar een magazine. En of dat nummer rendabel was, wist ik pas een week voor we gingen drukken. In de tussentijd waren we steeds vol in de sprint naar de deadline. Nu verdienen we ook geld met andere activiteiten. Sterker, de magazines worden op den duur de kers op de taart omdat veel kosten al gedekt zijn door de andere activiteiten. Daarom zijn we ook gestopt met pure advertentiepaginasales. Klanten willen een creatieve persoon die meedenkt.