Martijn Kagenaar
positionering & profilering

Nieuwe naam, nieuwe kans

Een naam moet passen

Goede leiders bereiden hun organisatie voor op de toekomst. Dat is niet altijd eenvoudig: de omgeving beweegt voortdurend en zelf hebben zij meestal ook wel ideeën! Hoe zorg je ervoor dat die twee goed op elkaar aansluiten?

Soms zit bij zulke toekomstplannen de naam van de organisatie in de weg. Dat is jammer, want de naam van je organisatie is vaak maar heel even op bezoek in het hoofd van je doelgroep. Op zo’n moment moet die wel meteen de juiste associaties oproepen. Een goede naam helpt daarbij.

Twee recente voorbeelden

Nico Randeraad (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, SHCL) en Bas Thissen (Parkstad IT) vonden dat de namen van hun beider organisaties de toekomstplannen in de weg zaten. Daarom vroegen beide directeur-bestuurders mij om hen te helpen aan een beter passende naam. Daartoe verkende ik eerst hun omgeving, op zoek naar de meerwaarde van de organisaties. Na een gezamenlijke reflectie daarop loodste ik Nico, Bas en hun teams naar toekomstbestendige positioneringen, compleet met inspirerende en herkenbare merkvisie en -waarden. Op basis van die uitgangspunten konden we zoeken naar nieuwe namen.

En die vonden we: Sociaal Historisch Centrum voor Limburg heet sinds april ‘Tracé – Limburgs Samenlevingsarchief' en Parkstad IT gaat sinds januari door het leven als ‘Solido – IT voor overheden’.

Tracé – Limburgs Samenlevingsarchief

Al sinds 1949 is het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg dé plek waar de Limburgse samenleving en haar geschiedenis worden vastgelegd en bestudeerd. De collectie bevat waardevolle archieven van ENCI, Sphinx, LLTB, Vroedvrouwenschool, COC Limburg en vele anderen. Met historici, heemkundigen en genealogen zet SHCL zich in om die archieven toegankelijk te maken voor historisch onderzoek. De naam Sociaal Historisch Centrum voor Limburg maakte dat onvoldoende duidelijk. Ook de kern van SHCL’s werk (bewaren, ontsluiten, delen en bestuderen van archieven) was bij menigeen niet bekend.

Na een verkenning bij medewerkers, aandeelhouders (UM en Provincie) en gebruikers, formuleerden we in het merkpaspoort deze visie, missie en ambitie:

  • Visie: wij geloven dat toegankelijke particuliere archieven onmisbaar zijn voor een beter inzicht in de Limburgse geschiedenis.
  • Missie: daarom ondersteunen wij elke geïnteresseerde met onze rijke collectie, kennis en publicaties.
  • Ambitie: wij willen dat onze organisatie en haar aanbod in 2028 bij onze kerndoelgroepen beter bekend zijn dan in 2023.

Merkpositionering en naam

We wilden SHCL positioneren als gids die gebruikers helpt ontdekkingen te doen voor hun onderzoek en bezoekers een unieke historische ervaring wil geven. Een onafhankelijk, authentiek, nieuwsgierige ontdekker dus die mensen motiveert en helpt om samen iets bijzonders te ontdekken.

Om daar in de naam uitdrukking aan te geven zochten we woorden die te maken hadden met ontdekking, schatgraven, kroonjuweel, verwondering, verhalen, zoektocht. Zo kwamen we na een paar geanimeerde sessies uit op Tracé – Limburgs Samenlevingsarchief. Tracé is ruim te interpreteren: het woord duidt op een route naar het verleden en verwijst ook naar ieders levenspad waarvan sporen in de collecties zijn overgebleven. ‘Limburgs Samenlevingsarchief’ toont wat Tracé in huis heeft uit het verleden van alle Limburgers.

Het brand design van Tracé is – na een oriëntatie bij verscheidene bureaus – afkomstig van Perron 9. Het verbeeldt de deuren, dozen en dossiers die opengaan voor iedereen die nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de Limburgse samenleving. Meer over Tracé en de naamswijziging vind je hier.

Anderen over Tracé

 

Theo Bovens, voorzitter Raad van Advies:

“De combinatie Tracé en samenlevingsarchief geeft een beter beeld en trekt lijnen naar de toekomst. Er zitten zoveel lagen aan die naam en het geeft de mogelijkheid om beter te communiceren wat je bent.”

Jasper Kuntzelaers, Gedeputeerde Cultuur en Erfgoed:

“Tracé is het geheugen van Limburg waar je op kunt terugvallen als je de diepte van je eigen geschiedenis wilt weten en daarin zit de relevantie van de organisatie, met name voor mij als Limburger.”

Jan-Tjitte Meindersma, vice-voorzitter Universiteit Maastricht:

“De kracht van Tracé zit ‘m in het feit dat het een hoop particuliere archieven bewaart waar geen bewaarplicht voor bestaat maar die wel een sociaal-historische impact hebben. Dat is de toegevoegde waarde van Tracé; die archieven worden bewaard en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.”

Solido – IT voor overheden

IT voor overheden is veel lastiger dan IT voor bedrijven: de veiligheid en betrouwbaarheid van hun vaak uiterst complexe ‘applicatielandschappen’ moet 200% waterdicht zijn. Het is een vak apart en Parkstad IT werd daar ooit voor opgericht. Voortgekomen uit zeven IT-afdelingen van Parkstad-gemeenten maakt die organisatie de IT van overheden veiliger én gebruiksvriendelijker.

De expertise die Parkstad IT in tien jaar opbouwde wil het bedrijf voortaan ook buiten de regio Parkstad aanbieden: het wil overheden in een breder gebied meenemen naar morgenm vanuit een gevoel van collegialiteit.

Merkpositionering en naam

In het merkpaspoort stelden we visie, missie en ambitie vast:

  • Visie: wij vinden dat overheden op efficiënte wijze zo beschikbaar en betrouwbaar mogelijk moeten zijn voor hun burgers.
  • Missie: daarom specialiseren wij ons in het stabiel, veilig, duurzaam en in samenhang laten functioneren van hun IT-diensten.
  • Ambitie: wij willen groeien in deze expertise door IT-diensten van overheden steeds gebruiksvriendelijker en veiliger te maken.

Als merkarchetype kozen we de bondgenoot, met het gezag van de wijze: de organisatie neemt je als een door de wol geverfde expert mee naar morgen. Voor de nieuwe naam zochten we naar woorden met associaties als: fundament, samenhang, volledig, betrouwbaar, veilig, kwaliteit, zelfbewust en eigentijds. Dat werd na een aantal iteraties dus Solido – IT voor overheden. Die toevoeging is een wezenlijk onderdeel van de naam.

Voor de visuele merkidentiteit maakten we kennis met een aantal bureaus en ook ditmaal kozen we voor Perron 9, de website is gemaakt door Studio-ux.

P.S.

Als je dit een boeiend stukje vindt, zijn sommige andere 'proeverijtjes' misschien ook wel wat voor jou. Je vindt ze allemaal hier.