Martijn Kagenaar
positionering & profilering

‘Naar wie moet je nog luisteren?’

Frans Pollux

Zanger, schrijver, dagvoorzitter

 

Hij noemt het zelf toeval, maar 2020 was echt wel een Frans Pollux-jaar. Ga maar na: in januari stond hij in een vol Carré, in juni nam hij tienduizenden op sleeptouw in de podcast ‘De laatste dans’, in augustus vertaalde hij kinderbestseller De Gruffalo naar het Venloos, in oktober gaf hij vijftig concerten op één dag, in december vroeg hij zijn fans of zijn nieuwste liedje groot of klein moest worden, en vandaag maakt hij met ‘Hald Mich ’s Vas’ een reuzensprong in de Top 2000. Wat bracht 2020 hem?

Donderdag de 12e

Ik was in het buitenland voor de climax van 'De laatste dans' toen Rutte bekend maakte dat in Nederland de cafés dicht moesten. En meteen vielen in mijn agenda alle conferenties weg. Dat gaf mij plotseling zeeën van tijd om de podcast te monteren. Ik had in acht maanden 40 uur materiaal verzameld en nu kon ik daar vier, vijf weken fulltime aan werken, het verhaal helemaal componeren uit het materiaal. Dat had ik anders nooit gekund.

Succescocktail

Ja, ‘De laatste dans’ werd wel beter dankzij corona... Ook de impact was groter, want mensen hadden opeens tijd voor lange wandelingen en verdieping. Ik ben in die podcast niet de alwetende verteller, je trekt als luisteraar na elke aflevering een andere conclusie. Je wordt daardoor net zo nieuwsgierig naar het vervolg als ik. Zo’n persoonlijke en verrassende zoektocht levert de beste verhalende podcasts op. Maar het succes is vooral te danken aan het geweldige verhaal van Uwe die verdwijnt en alle wilde speculaties die daarop volgen.

Veelzijdig

Ik kan en weet een beetje van een heleboel dingen en als ik die kan combineren, levert dat vaak iets nieuws op. Dat was al zo bij L1. Leo Hauben (hoofdredacteur, mk) gaf mij de ruimte om te doen wat ik wilde. In ruil voor die vrijheid deed ik extra mijn best om zo’n idee dan supergoed uit te voeren. Na mijn vertrek bij L1 belde De Limburger voor een column. Om de dag op pagina 2, en hij mocht overal over gaan, mits het zou aansluiten op het nieuws. Sindsdien maak ik mezelf wijs dat de schoorsteen rookt, wát ik ook doe. Want wandelen, lezen, whatever, het kan zomaar een column opleveren.

Minder kwetsbaar

Die brede belangstelling van mij is dus wel een uitkomst. Ik mag me in van alles verdiepen en mag dat dan weer voor van alles gebruiken. In een maf jaar als dit maakt die veelzijdigheid en vrijheid mij misschien wel minder kwetsbaar, ja.

Het nut van carnaval

Maar ik heb ook geluk gehad. Vaak viel het net de goede kant op. En vooral opgroeien in Venlo is voor mij van onschatbare waarde geweest. Carnaval geeft Limburgers de kans om heel vroeg uit te proberen of het podium wat voor ze is. Want al is wat jij doet niet meteen raak, in die context is dat geen ramp. Zonder die 'carnavalsinfrastructuur' heb je veel meer ambitie en uithoudingsvermogen nodig. Ook ik stond al jong op een podium en leerde daardoor veel mensen kennen. Van die contacten maak ik nog steeds dankbaar gebruik. In een stad als Zoetermeer was ik misschien wel mediëvist geworden.

 

9 tegenstellingen i.p.v. 3

Omdat Frans zo veelzijdig en vrij door 2020 laveerde vond ik het leuker om hem te laten reflecteren op alle tegenstellingen dan hem te vragen er maar drie te kiezen.

Foto: Zebra Fotostudio’s, Peter de Ronde

Wil je alle interviews lezen?

Download het boekje hier.