Martijn Kagenaar
positionering & profilering

'Onze mensen verdienen nog steeds applaus!'

Helen Mertens blikt terug

Maastricht UMC+, voorzitter Raad van Bestuur

'Er valt echt niks te ontkennen!' stond er twee jaar geleden boven mijn interview. En eigenlijk is dat nog steeds heel treffend. Hoewel de hectiek van de coronapandemie op het dagelijks leven (in al zijn facetten) inmiddels naar de achtergrond is gedrukt, is de druk op de zorg nog altijd onverminderd hoog. Deels vanwege uitgestelde zorg door de pandemie, maar los daarvan neemt de zorgvraag überhaupt toe (door bijvoorbeeld vergrijzing), terwijl de capaciteit dat niet doet (gelet op onder meer de krappe arbeidsmarkt). Dat valt ook echt niet te ontkennen!

Corona opmaat voor Integraal Zorgakkoord

Het is dan ook realiteit dat we het slimmer zullen moeten organiseren, (digitale) innovaties effectief moeten inzetten en nog meer moeten samenwerken met andere ziekenhuizen en zorgorganisaties om de zorg toegankelijk te houden. In dat opzicht is de coronapandemie de ideale opmaat geweest voor het huidige Integrale Zorgakkoord. De pandemie heeft ons met de neus op de feiten gedrukt en bijvoorbeeld de noodzaak van samenwerking onderstreept. De hechtere banden die in onze regio tijdens de crisis zijn gesmeed, zullen we zeker blijven benutten voor de zorg van nu en morgen.

Nog steeds keihard werken

Maar laten we niet vergeten dat het de mensen zijn die het doen. Daarom ben ik nu nog altijd enorm trots op al die duizenden zorgcollega’s die iedere dag keihard werken om de beste zorg te leveren. Niet alleen in crisistijd onder druk van een onbekend virus verdienen ze alle lof en waardering. Ook nu! Het continu leveren van goede zorg is nu eenmaal geen sprint, maar een marathon waarvoor je iedere dag fit aan de start moet staan. Laten we dat met z’n allen blijven koesteren. Voor een gezonde en vitale toekomst!

 

P.S. – Andere 'terugblikken op de terugblikken' kun je hier lezen. Mocht je de oorspronkelijke terugblik van Helen Mertens en de vijftien anderen nog eens willen herlezen, je vindt ze hier.

Foto: Appie Derks (Maastricht UMC+)

 

 

Wil je alle interviews lezen?

Download het boekje hier.