Martijn Kagenaar
positionering & profilering

'Eindelijk weer aan het ondernemen!'

Jan-Paul Rutten blikt terug

Gulpener Bierbouwerij, directeur-eigenaar

Ondanks dat het virus weer goed rondging tijdens carnaval en de groepsimmuniteit nog wat versterkt heeft, durven de specialisten te stellen dat de pandemie voorbij is. Gelukkig! Een voordeel is dat ik “crisismanagement” nu kan bijschrijven om mijn CV. Maar daar is ook alles mee gezegd.

Het schip heeft weer vaart

Ons bedrijf heeft Corona redelijk overleefd. De impact was enorm omdat onze brouwerij bovenmatig afhankelijk is van de horeca. In goede jaren een zegen, maar in tijden van lockdowns een ramp. 2020 en 2021 waren, ondanks de overheidssteun, verliesgevende jaren voor ons. Maar in 2022 heeft het bier in de horeca weer rijkelijk kunnen vloeien! Ondanks alle onzekerheden van prijsontwikkeling, energieproblematiek, beschikbaarheid van glas en karton en koopkrachtontwikkelingen zijn we weer aan het ondernemen. Het heeft pas zin om aan het roer te draaien als het schip vaart heeft. En gelukkig heeft het schip weer vaart.

Weer volop investeren in duurzaamheid

2022 sluiten wij winstgevend af en onze brouwerij zit weer op het juiste spoor. We hebben ons investeringsprogramma weer opgestart. In december 2022 heb ik de handtekening gezet onder de offerte voor de eerste warmtepomp van Europa die boven de 100˚C zal gaan functioneren. Deze zal 129˚C heet water produceren om het nieuwe brouwhuis te verwarmen. De komende 1,5 jaar wordt deze geïnstalleerd en vanaf dan draait ons brouwhuis volledig fossielvrij. Dat is de basis voor de volledig fossielvrije bierproductie die we uiterlijk 2030 willen bereiken. Op deze snelheid wordt het wellicht nog iets eerder.

Voldoende uitdagingen, maar we zijn weer onderweg!

 

P.S. – Andere 'terugblikken op de terugblikken' kun je hier lezen. Mocht je de oorspronkelijke terugblik van Jan-Paul Rutten en de vijftien anderen nog eens willen herlezen, je vindt ze hier.

Foto: Carol Eijck Photography

 

 

Wil je alle interviews lezen?

Download het boekje hier.