Martijn Kagenaar
positionering & profilering

'Juist nog meer personeelskrapte!'

Karin Straus blikt terug

Academie en Vakvereniging Schoolleiders (AVS) – voorzitter

We dachten dat na Corona een faillissementsgolf zou volgen en dat mensen (alsnog) werkloos zouden raken. De arbeidsmarkt lijkt echter gekker dan ooit. De economie is weer op stoom en heeft mensen nodig. Maar die zijn er nauwelijks. Overal komen we mensen tekort. Intussen ben ik werkzaam in de onderwijssector: daar is het personeelstekort zowat het meest besproken thema. Natuurlijk is er ontgroening maar er zijn ook veel oudere medewerkers die niet meer op de arbeidsmarkt actief zijn. Zij kozen ervoor om uit de drukte te blijven. Zelf mis ik ook wel eens de ‘quality time’ van de dagelijkse wandelingen en maaltijden met man en kinderen in Coronatijd. Die schieten er nu soms bij in door alle drukke programma’s.

Hybride werken dankzij Corona

Ik werk nu in Utrecht. Dat had voor Corona niet gekund. Hybride werk, waarbij we werk op kantoor combineren met werken vanaf thuis, is door Corona gemeengoed geworden. Dat maakt dat er qua (kantoor)werk veel meer mogelijkheden zijn. Voor mij een absolute uitkomst. Ik was redelijk tevreden over het digitale onderwijs. In mijn huidige functie als bestuurder in het onderwijs zie ik dat veel van het geleerde ook weer verloren is gegaan. Natuurlijk, kinderen willen op school optrekken met klasgenoten en vrienden. Maar hun motivatie in de les, zeker in het voortgezet onderwijs, is lager dan ooit. Dat baart mij zorgen. Het lijkt er dat scholen daar geen goed antwoord op hebben. 

De repetities voor de muziektheaterproductie waar ik aan meedoe zijn weer begonnen. De voorstellingen zijn gepland voor september 2023. Daar heb ik zin in!

 

P.S. – Andere 'terugblikken op de terugblikken' kun je hier lezen. Mocht je de oorspronkelijke terugblik van Karin Straus en de vijftien anderen nog eens willen herlezen, je vindt ze hier.

Wil je alle interviews lezen?

Download het boekje hier.