Martijn Kagenaar
positionering & profilering

Donderdag de 12e

‘Er vliegt een zwarte zwaan ons luchtruim in,’ zei oud-bankpresident Noud Welling in maart 2020 op de radio. En voor we het wisten liepen ziekenboegen vol, gingen reddingsboeien uit en viel alles stil.

Als alles trilt

Wat dacht jij die donderdag de 12e maart, de dag dat de eerste lockdown werd afgekondigd? Wat deed je anders? Veranderde je kijk op de wereld? We hadden die dag geen flauw idee wat er die dag op ons afkwam. Ja, in China woekerde een virus. En in Noord-Italië stierven er mensen aan. Maar vanaf vrijdag de 13e waren de straten en snelwegen leeg. De lucht klaarde op. We hoorden weer vogels fluiten. Gelukkig scheen de zon een voorjaar lang en konden we massaal naar buiten. We gingen wandelen. Bij regen gingen we puzzelen, films streamen of podcasts luisteren. Intussen ontdekten we dat we prima online konden vergaderen, college volgen en zelfs pubquizzen.

Fast forward in slow motion

Wat was het raar. En wat wende het snel. Zelfs de avondklok... 2020 leek een te snel afgespeelde film, in slow motion. Alles werd paradoxaal. Yuval Harari – die van ‘Sapiens’ – concludeerde in de Financial Times dat de wetenschap ons verbluffend snel uit de crisis had geholpen als de politiek niet verbluffend traag was geweest. COVID-19 denderde daarom veel te lang door. Cafés dicht, hogescholen stil, net als theaters, bioscopen en concertzalen. Intussen liepen de pakhuizen vol, net als de wijnkelders en onze agenda’s vol uitgestelde plannen.

Zestien gesprekken

De optimist in mij dacht dat we begin 2021 wel op ‘coronajaar 2020’ konden terugblikken. Ik ging praten met mensen die vooruit willen, om te leren van hun learnings. Ik hoorde persoonlijke geschiedenissen, wijze lessen en rake reflecties. Dat was een voorrecht. Als ik er één ding van leerde, dan was het dat we learnings continu moeten herzien: continu blijven speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Om je de gesprekken te laten teruglezen heb ik ze voor je gebundeld:

Donderdag de 12e

 

Het boekje kun je hier downloaden.

Inhoud

Je kunt de interviews ook stuk voor stuk lezen: