Martijn Kagenaar
positionering & profilering

Donderdag de 12e

‘Er vliegt een zwarte zwaan ons luchtruim in,’ zei oud-bankpresident Noud Welling een jaar geleden op de radio. En voor we het wisten liepen ziekenboegen vol, gingen reddingsboeien uit en viel alles stil.

Als alles trilt

Wat dacht jij op donderdag de 12e maart 2020, de dag dat de eerste lockdown werd afgekondigd? En wat deed je? Veranderde je kijk op de wereld? En wat vind jij van ‘corona-tegenstellingen’ als digitaal-fysiek of controle-vrijheid?

We hadden op die dag nog geen flauw idee wat er precies op ons afkwam. Ja, in China woekerde een virus. En in Noord-Italië stierven daar mensen aan. Straten en snelwegen bleven leeg. De lucht klaarde op. We hoorden weer vogels fluiten. Gelukkig scheen de zon en konden we massaal naar buiten: wandelen. Bij regen gingen we puzzelen, films streamen of podcasts luisteren. Intussen ontdekten we dat we prima online kunnen vergaderen, college volgen en zelfs pubquizzen.

Fast forward in slow motion

Wat was het raar. En wat wende het snel. Het jaar leek een te snel afgespeelde film, in slow motion. Alles werd paradoxaal. Yuval Harari – die van ‘Sapiens’ – concludeerde in de Financial Times dat de wetenschap ons verbluffend snel uit de crisis had geholpen als de politiek niet verbluffend traag was geweest. COVID-19 dendert dus nog wel even door. Cafés dicht, hogescholen stil, net als theaters, bioscopen en concertzalen. En intussen zijn de pakhuizen vol, net als de wijnkelders en onze agenda’s vol uitgestelde plannen.

Zestien gesprekken

De optimist in mij dacht dat we vanaf december wel op ‘het coronajaar’ konden terugblikken. Ik ging praten met mensen die vooruit willen, om te leren van hun learnings. Ik hoorde persoonlijke geschiedenissen, wijze lessen en rake reflecties.

Dat was een voorrecht. En als ik er één ding van leer, dan is het dat we learnings continu moeten herzien: continu blijven speuren naar nieuwe mogelijkheden. Om je de gesprekken te laten teruglezen heb ik ze voor je gebundeld:

Donderdag de 12e

 

Het boekje kun je hier downloaden.

Inhoud

Je kunt de interviews ook stuk voor stuk lezen: